Minnes sine kjære på nett

Minnes sine kjære på nett

Kilde: Karmøynytt

ÅKREHAMN: Karmøy Begravelsesbyrå oppretter nå minnesider på nett ved alle begravelser. På minnesidene kan folk finne dødsannonsen, tid og sted for seremonien og eventuelt minnesamvær. Det ligger også en karthenvisning til seremonistedet når minnesidene opprettes. Det går også an å sende en liten hilsen, tenne et lys eller gi en gave på minnesidene.

– Vi har sett at folk har behov for å uttrykke seg. Mange bruker Facebook, men her på våre minnesider blir det opprettet en egen side som omhandler dette med sorg og minner. Kanskje føler ikke folk seg så nær den avdøde at det blir naturlig å sende en blomst, så da er en minneside en god ting. Her får folk muligheten til å legge igjen en hilsen, forteller begravelseskonsulent Jo Kjetil Løsnesløkken.

Familien administrerer

– Det skal mye til for at det kommer ufine kommentarer, men dersom det skjer så kan administratoren utestenge personer. Familien kan også begrense tilgangen til hva som blir lagt ut, sier Løsnesløkken.Det er familien til den avdøde som er administrator av minnesiden. Det er opp til administratoren å velge sikkerhetsnivå. Det går an å velge mellom tre nivåer: Publisering uten godkjenning, publisering uten godkjennelse, men med e-post for hvert innlegg eller publisering med godkjennelse av alle minneord via mail før de publiseres.

Ved alle begravelser blir det opprettet en minneside, men familien kan selv deaktivere minnesiden etter innlogging. Da blir alle funksjonene deaktivert, og dersom en også vil ta bort dødsannonsen går dette an. Det koster ingenting for familien å opprette minnesiden. De betaler for annonsen, og via annonsen kobles dette opp til minnesiden.

– Det går også an å hoppe over steget med minneside dersom familien ønsker det. Vi har hatt noen begravelser i stillhet, og da har vi hoppet over det.

– Hvor aktivt bruker folk minnesidene?

– Dette er såpass nytt for oss at vi har ikke så mye erfaring rundt dette, men vi ser i andre byer at det er forskjellig hvor mye det blir tatt i bruk. Noen lar kanskje siden bare ligge, mens andre legger ut bilder og er mer aktiv. Det som familien legger ut, er også en måte å bearbeide sorg på.

En trend

På sikt vil det også komme flere funksjoner, blant annet en giver-knapp hvor det går an å gi penger til et formål via minnesiden. De ansatte ved Karmøy Begravelsesbyrå deltok nylig på et felleskurs for begravelsesbyråer fra hele landet. Der ble det nevnt at minnesider er en trend som absolutt er på vei inn.

– Dette var grunnen til at vi valgte å prøve det ut. Det er spennende for oss og vi håper disse sidene blir tatt i bruk og blir til hjelp, forteller daglig leder i Karmøy Begravelsesbyrå, Jan Magne Moi.